1,6 & 2,6 miljonerklubben December 2021 & Januari 2022

32 1,6 & 2,6 FÖR KVINNOR & HÄLSA DEC 2021– JAN 2022 ZEINAS MAT Bibimbap på svenska 4 PORTIONER Det här behöver du: HAVRERIS 2 dl havreris 2 msk äppelcidervinäger ½ msk strösocker ½ tsk salt olja att steka i 2 ägg GRODDAR 100 g mungbönsgroddar ½ dl srirachasås (stark chilisås) japansk soja efter smak PICKLAD LÖK OCH GURKA 1 rödlök 1 msk tärnad färsk ingefära 1 dl ättiksprit, 12 % 1 dl strösocker 3 dl vatten ½ gurka SVAMP OCH PAK CHOI 250 g ostronskivling 5 dl umamibuljong kallpressad rapsolja att steka i 2–3 msk gochujang ca 200 g pak choi färsk koriander att dekorera med Gör så här: Koka havreriset enligt anvisningarna på förpackningen, men något kortare så att det fortfarande har lite tuggmotstånd. Häll av vattnet och rör ner vinäger, socker och salt. Ställ åt sidan så länge. Blanda groddar och srirachasås. Smaka av med soja. Skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål. Lägg ingefäran i en liten kastrull tillsammans med ättiksprit, socker och vatten. Koka upp och häll sedan hälften av lagen över löken. Låt andra hälften svalna. Skiva gurkan tunt, lägg i en skål och häll den avsvalnade lagen över. Riv svampen i långa längder och lägg i en stekpanna. Tillsätt buljongen och låt koka tills all buljong har kokat bort. Tillsätt rapsolja och stek svampen gyllenbrun. Avsluta med att röra ner gochujang. Hetta upp en stekpanna med lite olja och fräs pak choi-bladen i någon minut. Hetta upp lite olja i en vid stekpanna och värm upp riset. Tillsätt äggen och rör om till krämig konsistens. Bottna fyra skålar med riset och fördela groddar, svamp, picklat och pak choi mellan skålarna. Toppa med koriander och servera. Gröna tips för mellandagarna Visst är det härligt med julmat, men att smyga in lite god grön mat då och då, är inte så dumt. Matbloggaren Zeina Mourtada och kocken Paul Svensson tipsar om sina godaste recept. Zeina Mourtada driver en av Sveriges största matbloggar, "Zeinas Kitchen". Bloggen är prisbelönt flera gånger om, 2018 utsågs vann hon till exempel Allt omMat's stora pris. På Instagram och Facebook får hennes över 300 000 följare varje dag ta del av hennes matglädje, ofta med grönsaker i fokus. I boken “Middagskompassen” visar Paul Svensson och Zeina Mourtada hur man kan njuta av riktigt god mat samtidigt somman tar hänsyn till vår planet. Lättlagat, gott och klimatsmart med andra ord.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=