1,6 & 2,6 miljonerklubben December 2021 & Januari 2022

HÄLSA OCH LIVSKVALITET FÖR ALLA KVINNOR 33 Rödbetspizza med hallon och getostkräm 4 PORTIONER Det här behöver du: 3 färska rödbetor 1 rund eller rektangulär smördeg 50 g rumsvarmt smör ½ dl strösocker 2 kvistar färsk rosmarin, finhackade blad 100 g färska hallon att toppa med GETFÄRSKOST 1 burk färskost havre 30 g mjuk getost Gör så här: Sätt ugnen på 215 grader, varmluft, med en ugnsplåt i. Skala rödbetorna och skiva dem tunt med mandolin. Lägg ut skivorna omlott på smördegen, men lämna en ren kant på 1 cm runt om. Vispa smör, socker och rosmarin tills det har blivit ljust och pösigt. Spritsa ut blandningen på rödbetorna och stryk ut det tunt med en varm palett/ stekspade över hela ytan, även kanten. Grädda i 10–13 minuter, eller tills kanten har fått fin färg. Vispa ihop färskost havre och smulad getost och söta lätt med honung. Toppa den varma pizzan med hallon och några rosmarinblad och servera med getfärskosten. Galetter på bovete med spetskål och dragon 4 PORTIONER Det här behöver du: 2 dl kikärtsmjöl eller bovetemjöl 3 ½ dl vatten 1 dl havremjölk 50 g smält margarin eller smör + lite extra att steka i en nypa havssalt FYLLNING 1 spetskål 1 rödlök 1 kruka dragon olivolja att steka i + extra att ringla över 150 g växtbaserad crème fraiche 50 g riven comté + extra att strö över, alt. veganost salt, nymalen svartpeppar finrivet citronskal Gör så här: Vispa ihop kikärtsmjöl, vatten och havremjölk. Rör i smält margarin och salt och låt stå och svälla i cirka 30 minuter. Skär spetskålen i cirka 1 cm tjocka skivor. Strimla rödlöken. Grovhacka dragonbladen. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek kålen på en sida tills den får färg och börjar mjukna. Krydda med salt. Rör ner löken och stek under omrörning tills även den börjar mjukna. Rör ihop crème fraiche och ost.Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp en stekpanna med lite margarin. Häll i en bottenskyla med smet och grädda i cirka 30 sekunder, eller tills undersidan har fått fin färg och översidans yta har blivit torr (ska bara stekas på ena sidan). Upprepa proceduren med resten av smeten. Stryk ut ostkräm över en galette. Lägg kålblandning och dragon i mitten och vik över galettens sidor så att ett »paket« bildas. Gör likadant med resten av galetterna. Lägg paketen i en ugnsform och värm sedan i ugnen i några minuter. Ringla över olivolja och toppa med riven ost, dragon samt citronskal. I bokenMiddagskompassen visar Paul Svensson och ZeinaMourtada hur man kan njuta av riktigt godmat samtidigt som man tar hänsyn till vår planet.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=