1,6 & 2,6 miljonerklubben December nr 4 2022 - nr 1 2023

HÄLSA OCH LIVSKVALITET FÖR ALLA KVINNOR 35 Musselbullar, rotabagge och bryta – här är de nya landskapsrätterna Nästa år är Stockholm Europas gastronomiska huvudstad och lagom till det, har hela landet skapat nya landskapsrätter. -Njutningen ska vara i fokus, säger Carl Jan Granqvist, en av dem som ligger bakom projektet. De klassiska landskapsrätterna känner vi igen. Det har ofta handlat om husmanskost som sjömansbiff eller äggakaka. Men inför nästa år har ambitionerna höjts. Det har tagits fram kompletterande landskapsrätter som utgår från lokala råvaror, i syfte att skapa mer moderna måltider. – Ambitionen är en nyskapande gastronomisk trerätters landskapsmåltid, uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner, samt textilier, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse – där njutning är i fokus, säger Carl Jan Granqvist. Organisationerna bakom arbetet med Sveriges nya landskapsrätter är Gastronomiska Akademien (där Carl Jan Granqvist är med), Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Måltidsakademien samt Folkets Hus och Parker. Tillsammans med Sveriges 21 landshövdingar har 25 nya landskapsmåltider tagits fram – samt en ny huvudstadsmåltid. Stockholm har nämligen utnämnts till “Europas gastronomiska huvudstad” - “European Capital of Gastronomy 2023”. Det projektet leds av Carl Jan Granqvist tillsammans med Gastronomiska Akademien och Stockholms Stad. – Året ger oss stora möjligheter att sätta Stockholm på kartan som attraktiv gastronomisk destination, säger Carl Jan Granqvist. Tack vare samarbete med Folket hus och Parker kommer du att hitta de lokala rätterna runt om i landet nästa år. Nu hoppas alla inblandade att väcka nya generationers intresse för landskapens betydelse, där unika råvaror är till glädje för svensk måltidskultur, landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige. Även Årets kock, Jessie Sommarström är med. – Min roll är att bidra till en omställning och inspirera fler till att laga mer hållbar mat. Vi behöver visa respekt för moder jord och de råvaror vi arbetar med, menar Jessie Sommarström. Av Anna Liljeberg Årets kock Jessie Sommarström Foto: Samuel Unéus Årets Stockholmsmåltid: lammkorv Foto: Lennart Weibull Leif Bergsten, Folkets Hus och Parker och Carl Jan Granqvist, Gastronomiska Akademien vill stimulera till kreativa nytolkningar av måltidstraditioner. FotoMagnus Skoglöf

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=