1,6 & 2,6 miljonerklubben December nr 4 2022 - nr 1 2023

36 1,6 & 2,6 FÖR KVINNOR & HÄLSA DECEMBER 2022 – JANUARI 2023 MAT Julmat i all ära men det finns ju fler dagar än julafton att fylla med goda smaker och när man har lite mera tid är det underbart att baka. En som kan sina kryddor och sitt bak är Zeina Mourtada som i sin bok ”Zeinas Bröd” bjuder på brödrecept från världens alla hörn. Vi har valt ett par favoriter som passar både till frukost, lunch till grytan eller till soppan. Och givetvis kryddar man så starkt, eller milt man själv önskar. Av Maria Roswall Foto: Ulrika Ekblom för Bonnierförlagen Bolillos är läckra mexikanska frallor med frasig skorpa. Goda att servera till en het chiligryta – eller varför inte doppa i en skål chili con carne Blanda jäst och vatten i en bunke, gärna till en bakmaskin, och rör om tills jästen har lösts upp. Låt stå i 10 minuter. Hembakat är godast BOLILLOS Mexikanska frallor 12 BRÖD 25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst 3 dl ljummet vatten (knappt 37 grader) 1msk flytande honung 2msk rapsolja + lite extra att penslamed 1 1/2 tsk salt 7—8 dl vetemjöl special 1 uppvispat ägg till pensling Rör ner honung, olja och salt i bunken. Tillsätt det mesta av mjölet och bearbeta degen i cirka i 10 minuter med maskin, eller dubbelt så lång tid för hand, tills du får en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl, om det behövs. Pensla deg och bunke med lite rapsolja (cirka 1 matsked), täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten, 8–10 timmar. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Kavla ut en bit till en avlång, inte för tunn, platta, cirka 12 cm lång. Rulla ihop plattan tajt från kortsidan och rulla sedan med tryck så att rullen blir någon centimeter längre. Nyp ihop ytterkanterna och lägg rullen med skarven uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa proceduren med resten av degbitarna. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader, över- och undervärme. Pensla bröden med ägg och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på plåten.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=