1,6 & 2,6 miljonerklubben December nr 4 2022 - nr 1 2023

HÄLSA OCH LIVSKVALITET FÖR ALLA KVINNOR 37 SAFFRANSBULLAR CA 24 STORA BULLAR DEGEN 4 dl mjölk, 3% 4 kuvert saffran (totalt 2 g) 50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst 2 dl strösocker 1/2 tsk salt 250 g kesella, 10 % (kan ersättas med kvarg, 7 % eller 10 %, alternativt 50 g smör. Omdu använder smör ska mjölmängdenminskas lite.) 150 g rumsvarmt smör cirka 14 dl vetemjöl FYLLNING 4 dl mjölk, 3% 10msk snabbmarsanpulver för kall mjölk PENSLING/GARNERING 1 lätt uppvispat ägg ca 25 g smält smör strösocker ZeinaMourtada som i sin bok ”Zeinas Bröd” bjuder på brödrecept från världens alla hörn. Hajpen kring dessa bullar i juletid är helt galen! Jag har aldrig varit med om något liknande under mina år sommatbloggare. De bakas flitigt av tusentals människor i hela Sverige och jag ser dem överallt på sociala medier. Jag tror faktiskt att jag har skapat en ny jultradition med dessa bullar. Ja, jag vet, det låter som jag har fått hybris. Men jag lovar dig – efter att du har bakat dessa kommer du ha svårt att riktigt njuta av traditionella lussekatter igen. Detta är en saffransbulle på en helt annan nivå. De som vet, de vet ... Värmmjölk och saffran till knappt 37 grader och häll ner i en bunke, gärna till en köksmaskin. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt socker, salt, kesella och smöret i bitar. Häll i hälften av mjölet och arbeta ihop till en deg. Knåda degen väl, cirka 10 minuter med maskin eller dubbelt så lång tid för hand, och tillsätt mjöl i omgångar tills du har en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i cirka 45 minuter. Blanda ihop alla ingredienser till vaniljkrämen i en skål och låt stå i kylen tills den har stelnat, det tar cirka 10 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord, dela den i cirka 24 bitar och forma till bollar. Täck med bakduk medan du bakar ut bullarna. Kavla ut en degbit till en rektangel, cirka 15 × 10 cm. Skär cirka 10 korta remsor längs långsidan (se till så att det finns plats kvar att spritsa på vaniljkräm). Degrektangel ska nu likna en kam. Spritsa vaniljkräm längs den oskurna kanten, rulla ihop från långsidan och rulla sedan ihop rullen så att du får en »blomma«. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa proceduren med resten av degen. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme. Pensla bullarna med ägg och grädda demmitt i ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna på plåten. Pensla sedan bullarnas ovansida med smält smör och doppa dem i socker.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=