1,6 & 2,6 miljonerklubben Mars nr 1 2023

16 1,6 & 2,6 FÖR KVINNOR & HÄLSA MARS 2023 HÄLSA OCH FRISKVÅRD OM BLODSOCKRET Ibland kan det vara krångligt att förstå sig på blodsockret. När är det tillfälligt förhöjt och varför? Det är populärt att vara vegan idag, av många ses det som vägen till välmående. Det är lättare att vara vegan i dag, det finns mycket vegansk färdigmat, och det finns även laboratorier som producerar kött. Men läs på! Blodsockret höjs naturligt när man äter, särskilt av socker och andra sorts kolhydrater som bryts ner till glukos och tas upp av blodet. Tillfälligt förhöjt blodsocker är inte farligt, men en kolhydratrik måltid gör att du får högre blodsocker. Främst är det musklerna som ska förbränna blodsockret. Är du frisk och aktiv så klarar din kropp oftast att ta hand om blodsockret. Klarar inte musklerna att ta hand om allt socker börjar bukspottskörteln producera det blodsockersänkande hormonet insulin. Ett högt blodsocker och mycket insulin anses trigga ohälsosam tillväxt och inflammation i kroppen. Du lever friskare och längre med mat som håller blodsockret på en jämn nivå. Högt blodsocker kan orsaka fetma och kroniska inflammationer som skadar våra blodkärl vilket i sin tur bidrar till ett snabbare åldrande. Risken ökar för diabetes typ 2, demens, hjärt-kärlsjukdom och cancer. Förbränningen maxas om man minskar snabba kolhydrater, ämnesomsättningen förbättras och magen mår bättre. En kost som innehåller mycket socker, mjölk och vitt mjöl och för lite protein och fibrer gör att tarmarna inte får jobba som de ska. Ett högt blodsocker kan också innebära torra slemhinnor, framför allt om man utvecklat typ 2 diabetes, och därmed ge problem i sexlivet och orsaka åtföljande svampinfektioner. En väl varierad kost med bra inslag av frukt och grönt, lagom mängd proteiner och mindre kolhydrater plus regelbunden motion ger dig ett jämnare blodsocker. Du mår du så mycket bättre, blir piggare och orkar mer. Laboratoriekött kan ge järnbrist Men alltmer populära vegetariska och veganska färdigmaten får hård kritik av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, författare till boken Fejkmaten. En av de produkter som Ann granskat är veganosten – och omdömet är att den är ungefär lika näringsfattig som godis. -Veganosten är gjord på kokosfett, stärkelse, vatten, färgämnen och aromer. Kokosfett och stärkelse är i princip helt näringsfritt, det finns inga vitaminer i det. Det är bara tomma kalorier, menar Ann Fernholm. Hon ifrågasätter också den konstgjorda köttersättningen som får alltmer utrymme i matbutikernas hyllor. – Ska det röda köttet ersättas med ett substitut måste vi se till att det är en rik källa på järn, annars kommer fler att få järnbrist, säger hon. Ann Fernholm menar att många redan äter relativt näringsfattig mat, därför kan veganska och vegetariska halvfabrikat förvärra en redan problematisk situation. Vegetarisk mat är bra i sin naturliga form framhåller hon, men mycket av näringen försvinner i processen när det gäller halvfabrikat. Industrin använder ofta bara proteinet från bönan eller ärtan i produkterna. Vegetarisk mat är nyttig om du äter hela råvaran. När stora delar tas bort försvinner också viktiga vitaminer och antioxidanter. Källa: Fejkmaten, av Ann Fernholm

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=