1,6 & 2,6 miljonerklubben nr 2 2023

HÄLSA OCH LIVSKVALITET FÖR ALLA KVINNOR 35 Vegobowl 4 pers 2 vitlöksklyftor 2 salladslökar (gröna delen) 1 röd chilifrukt 4 cm färsk ingefära 1,2 liter vatten 2 1⁄2 msk lökfri grönsaksfond 2 msk japansk soja 1 msk sirap 1 1⁄2 msk vitvinsvinäger 2 morötter 250 g pak choi 12 rädisor 1 1⁄2 msk sesamolja 200 g risnudlar 4 ägg 1 dl edamamebönor 1 ask böngroddar 1 lime chiliflakes olivolja GÖR SÅ HÄR 1 Skala och dela vitlöken i bitar. Finhacka salladslök och chili. Skala och riv ingefäran. Stek vitlöken i olja tills den får färg. Plocka upp och släng vitlöksbitarna. Lägg ner salladslök, chili och ingefära, fräs ca 1 minut. Tillsätt vatten, grönsaksfond, soja, sirap och vitvinsvinäger, sjud i 20 minuter. 2 Skala och skär moroten i små stavar. Grovhacka pak choi och skiva rädisorna tunt. Tillsätt morot, pak choi och sesamolja och sjud ytterligare 5 minuter. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet och spola dem kalla. Stek äggen på ena sidan. 3 Fördela nudlarna i skålar.Lägg på böngroddar, edamamebönor och rädisor. Häll över den varma buljongen med morot och pak choi. Toppa med ägg, en limeklyfta och chiliflakes. Kålsallad med lingondressing 4 pers 2 dl frysta lingon 20 små färska eller frysta bryssel- kålhuvuden 3 liter vatten 500 g rödkål 1 apelsin, rivet skal och saft 2 msk lönnsirap 1 msk rödvinsvinäger 1⁄2 dl olivolja 1 tetra kikärter à 300 g salt och svartpeppar 1 dl hasselnötter 1⁄2 kruka persilja rödbetsskott ärtskott olivolja flingsalt GÖR SÅ HÄR 1 Tina lingonen och eventuellt brysselkålen. Koka upp vattnet i en kastrull. Strimla rödkålen fint. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen om den är färsk och halvera dem. Fräs några minuter i lite olja och strö över en nypa flingsalt. Lägg rödkålen i ett durkslag och häll det varma vattnet över. Låt stå några minuter. så att kålen mjuknar något. Skölj rödkålen kall och pressa ur allt vatten. 2 Mixa lingon, apelsinsaft, apelsinskal, lönnsirap, vinäger och olivolja till en dressing. 3 Skölj kikärtorna ordentligt och blanda dem med rödkål och brysselkål. Vänd ner kålblandningen i dressingen och smaka av med salt och peppar. Lägg upp på ett stort serveringsfat. 4 Rosta hasselnötterna i torr stekpanna på medelvärme och hacka dem grovt. 5 Hacka persiljan. Strö den och hasselnötterna över kålsalladen. Garnera med rödbets- och ärtskott. Vegan? Hoppa över ägget och lägg till lite tofu istället. Välj ingredienser som funkar för dig.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=