Hotellrevyn Nr 4-2024

FOTO: ANNIKA AF KLERCKER Ulrika Karlsson Sommelier, krögare och passionerad servicemänniska. Kreativ ledare på Restaurangakademien. Ulrikas tips till grillat 2022 Kakhuri Orange Dry Wine, Georgien, 2051, 109 kr, 750 ml Georgiskt med udda smak av intensiva kryddor, »retsina-känsla« och övermogna höstäpplen. En stil som är fantastisk till grillat – grönsaker, rotfrukter eller skaldjur, välj själv! HOTELLREVYN NR 4 2024 / 31 Fläskkarré med plommon och rosmarin 1,5 kg fläskkarré 5 små plommon 2 schalottenlökar 2 gula chilifrukter 2 kvistar rosmarin 1 nypa salt 1 krm peppar • Ta fram karrén och låt den ligga tills den når rumstemperatur. • Kärna och klyfta plommonen. Klyfta löken och dela klyftorna på hälften. Skär chilin i små bitar. Dela rosmarinkvistarna i flera delar. • Snitta djupa snitt i karrén utan att skära igenom den helt. Fyll med plommonbitarna, löken och chilin. Salta och peppra. • Lägg på rosmarinen och bind samman allt med bindgarn. • Grilla! Använd både briketter och grillkol och grilla på hög värme. Grilla köttet så det får rikligt med färg på båda sidor, i ungefär 1 timme och 45 minuter. För sedan in en köttermometer i karrén och linda in den i aluminiumfolie. Lägg därefter tillbaka köttet på grillen. Stäng locket så temperaturen går ner. Låt köttet tillagas i ungefär 20–30 minuter till, eller tills det når önskad temperatur. • Låt köttet vila, utan folie, i 10–20 minuter innan det skärs upp i skivor och serveras. Det här receptet som passar bäst till kött och kyckling bjuder på många goda smaker, inte minst rökigheten från både grillen och kolgrädden. 8 st fasta potatisar 1 purjolök 2 msk olivolja 1 msk smör 1 tsk flingsalt lagerblad, timjan • Skrubba potatisen. Skiva potatis och purjolök centimetertjockt. • Placera en gjutjärnspanna på grillen på medelhög värme. Lägg i olja och smör, fräs upp. • Krydda med salt, lagerblad samt timjan, lägg i potatis och purjo. • Använd lock och baka i 20 minuter, gör under tiden kolgrädden. Potatisen är färdig när den har fått mycket färg och är mjuk inuti. • Häll kolgrädden över och servera. Grillad potatis med kolgrädde Kolgrädde Häll upp 3 dl grädde i en stor burk. Lägg i en bit glödande björkkol. Plocka bort kolbiten efter 10 minuter och låt grädden svalna en aning. Slå på 1 msk ättika (12 %) och 1 tsk salt. Rör om och smaka av med två drag på pepparkvarnen. 2023 Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt, Österrike, 5600, 125 kr, Nätt karaktär av rosenblad, smultron och verbena. Perfekt om man gillar mineralstinna tongångar utan överdrift åt något håll. Drick svalt till grillad fläskkarré med örtiga tillbehör. 2022 Casa Relvas Touriga Nacional, Portugal, 2809, 129 kr, 750 ml Druvans tjocka skal ger tät färg men oväntat aromatisk doft och smak. Plommon, syltade vinbär och rosmarin kantas av ceder och uns läder. Portugals röda viner är generellt krävande, smakrika kötträtter från grillen passar bäst.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=