Hotellrevyn Nr 4-2024

UTBILDNING. I tre år har vi följt fem elever på Tranellska gymnasiet i Västerås. Om du får den här tidningen den 7 juni – skänk dem då en tanke. Det är nämligen studentdagen för Moa, Benjamin, Ingrid, Finley och Jasmine. Vi kommer så klart att vara där på skolgården för att ge dem en sista lyckönskning från oss på Hotellrevyn. Vilket bra val de gjorde! De som vill går direkt till jobb. Inte nödvändigtvis inom hotell eller restaurang, men inte i brist på erbjudanden. För jobb inom branschen finns det. Särskilt för den som utbildat sig. Den som tittar på antagningsstatistiken inför hösten kan se att det finns tecken på att fler väljer ett av branschens yrkesprogram. På Tranellska har man fler sökande till Hotell och turism än man haft på många år. Det vore bra för branschen om det kom ut fler utbildade yrkesmänniskor. Men för att få verkligt tryck på platserna på gymnasiet behöver branschen göra mer. Arbetsgivare kan inte å ena sidan skrika sig hesa över bristen på folk med rätt utbildning och å andra sidan erbjuda villkor som inte lockar någon. Det är dags att ta branschens anställda och deras kompetens på allvar. Betala det de förtjänar, ge dem scheman som går att kombinera med familjeliv och ge dem den uppskattning de jobbat så många år utan. Och till de elever som, likt vårt gäng på Tranellska, ska ut i arbetslivet – fortsätt kräva er rätt. Ni har det i er. Och gå med i facket!/ Ta vara på nya talangerna 4 / HOTELLREVYN NR 4 2024 UPPSNAPPAT. Varannan oroad inför framtiden STRESS. Hälften av branschens anställda känner oro för framtiden. Mest oroar man sig för att inkomsten inte ska räcka till utgifterna. Det visar en enkät som ett tidredovisningsföretag gjort bland 1 500 serviceanställda. Undersökningen visar också att tre av fyra är stressade på jobbet, och att mer än hälften har funderat på att säga upp sig det senaste året./ FOTO: CAMILLA LINDQVIST, MOSTPHOTOS Linda Svensson chefredaktör och ansvarig utgivare »För att få verkligt tryck på platserna på gymnasiet behöver branschen göra mer.« Linda vill … önska alla en härlig sommar med mycket glass! HEJ! »Bra mat minskar risken för konflikter.« Fängelsekocken Johan Karlsson förklarar för Sekotidningen varför maten är en viktig del av säkerhetsarbetet på en anstalt. VINST! »In i kaklet« från Hotellrevyn nr 6 2023 vann klassen Bästa illustration när fackförbundpressens priser delades ut i maj. Stort grattis till vår skickliga illustratör Mattias Käll!

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=