Hotellrevyn Nr 5-2024

2022 Masi Modello Trevenezie, Italien, 2386, 99 kr, 750 ml Lättdrucket under hundralappen. Rödbäriga toner kantas av dragon och rosor med bitig syra och läskande avslut. Serveras svalt och matchar brett, från grillad lax och gröna rätter till ost och chark. Ulrika Karlsson Sommelier, krögare och passionerad servicemänniska. Kreativ ledare på Restaurangakademien. Sensommarvin med Ulrika FOTO: ANNIKA AF KLERCKER 4 portioner 2 kronärtskockor 30 g flagad mandel 75 g rucola 2 msk neutral olja 1 tsk citronsaft 2 msk olivolja 1 krm sött paprikapulver salt och nymald svartpeppar • Sätt ugnen på 150 grader varmluft. • Rosta mandeln på en plåt i ugnen 10 minuter. • Rensa kronärtskockorna så att bara bottnarna är kvar. Skiva bottnarna tunt med mandolin eller för hand. Vill du förbereda det här momentet bör du lägga dem i citronvatten, men helst inte för länge för då tappar de lite smak. • Lägg rucolan i en bunke. • Häll av vattnet från kronärtskockorna och stek dem snabbt i neutral olja. • Blanda kronärtskockorna med rucola i bunken. Tillsätt citronsaft, olivolja, salt och peppar. Vänd runt. • Lägg upp på en tallrik och toppa med mandel och paprikapulver. Alcachofas con rúcula y almendras 4 portioner 200 g pillade, helst färska, spritärtor 2 inkokta kronärtskocksbottnar 1 msk pressad citronsaft 3 msk olivolja 50 g getfärskost 4–5 myntablad • Skär kronärtskockorna i klyftor och lägg dem i en bunke. • Koka upp 1 liter vatten och 2 msk salt i en kastrull. Lägg i ärtorna, koka 1 minut och häll av vattnet. • Lägg de varma ärtorna i bunken med kronärtskockorna. Vänd runt med citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar. • Smeta ut osten på tallrikar. Lägg ärtblandningen på osten och garnera med mynta. Guisantes con alcachofas HOTELLREVYN NR 5 2024 / 31 Kronärtskocka med rucola och mandel 2022 Meinklang Pinot Noir, Österrike, 75093, 129 kr, 750 ml Energiskt och »juicigt« med uns kolsyra som snabbt försvinner i glaset. Blommor, syrliga körsbär, pomerans och knappt märkbara ekfat ger läcker, udda munkänsla. En favorit, användbar till både kött och fisk. 2022 Mezzacorona Pinot Nero, Italien, 5411, 99 kr, 750 ml Charmigt från foten av Alperna. Sval omgivning ger pinot nero den friska, fruktiga stilen som gör druvan rättvisa. Syrliga körsbär, skogshallon och kardemumma kantas av fat och mjuk strävhet. Ett superfynd i sin prisklass! Spritärtor med kronärtskocka, getost och mynta

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=