INGENJÖREN • 2024 41 Det var de egna erfarenheterna som övertygade honom att det behövs ett substitut till traditionellt kött som inte innebär att konsumenterna behöver ändra sina matvanor. – Som managementkonsult har jag utformat strategier för många stora livsmedelsproducenter. Det har visat sig väldigt svårt att lansera nya vegetariska köttbullar och veganska hamburgare. De är inte tillräckligt goda helt enkelt. DET VAR DÄR som idén med att odla kött utkristalliserades som den ultimata lösningen för att få ner växthusgaserna, undvika den planetära uppvärmningen och rädda jorden till kommande generationer. Att livsmedelsbranschen självmant skulle ta tag i uppgiften tror han inte på. Re:meats mål är att ta fram teknologin som möjliggör att odla kött storskaligt till ett bra pris. – Livsmedelsföretagen vill som alla andra branscher, mjölka ut så mycket pengar som möjligt ur nuvarande system och de kommer inte att göra sig av med sina kassakor och satsa på odlat kött självmant, säger Jacob Schaldemose Peterson som hoppas att branschen vill odla kött när teknologin väl är på plats. Men odlat kött väcker känslor inte bara i livsmedelsbranschen, hos konsumenter och lantbrukare. – Politiker som lägger sig i vad folk äter kommer inte att bli omvalda. Däremot ser vi att en del politiker vill förbjuda odlat kött för att skydda jordbruket och vinna röster. I Florida har man beslutat att förbjuda produkter tillverkade av odlat kött. Köttindustrins lobbyister börjar likna oljelobbyn. Även Italien går mot ett förbud mot odlat kött, säger Jacob Schaldemose Peterson. Han citerar ofta forskningsdata och pratar om tipping points och planetära gränser. Alla håller inte med honom att antalet kor i Sverige drastiskt behöver minska och att vi i stället ska plantera skog och utöka våra kolsänkor. – Jag tror att vi kommer att fortsätta äta nötkött på lördagarna när vi vill äta något riktigt gott. Men vi kommer att ha färre kor i Sverige i framtiden, säger han. Under intervjun ringer Jacob Schaldemose Petersons mobiltelefon och han ursäktar sig och går ut ur konferensrummet och säger att det är en investerare som ringer. När han kommer in i rummet igen har kaffet hunnit kallna. – Det är svårare att få investerarna att skriva på ett avtal nu än under finanskrisen 2008. Det går extremt långsamt. Jag sitter och förhandlar med investerare 24/7. Vi startade Re:meat 2022 och det var kanske det värsta året att starta ett bolag, säger Jacob Schaldemose Peterson. I år är målet att få ihop cirka 14 miljoner kronor och hittills har Re:meat tagit in fem miljoner kronor i riskkapital och fått cirka en miljon kronor från Vinnova och Almi. I nästa investeringsrunda är målet 20 miljoner kronor. Planen är att under 2025 bygga en första produktionsanläggning. Men det är inte bara en fråga om tillräckligt med kapital innan Re:meat kan rulla ut sin köttfärs. Odlat kött är ännu inte godkänt som livsmedel inom EU och även om processen har påbörjats så ligger ett godkännande flera år bort. Hur länge dröjer det tills vi kan köpa köttfärs från Re:meat i svenska butiker? – Tillståndsprocessen inom EU tar tid, jag tror varken Sverige eller EU kommer att vara vår första marknad utan det blir kanske USA, Israel eller Singapore, säger Jacob Schaldemose Peterson. SAMARBETAR MED ICA Re:meats odlade kött har 92 procents lägre klimatavtryck än traditionellt nötkött. Re:meat har inlett ett samarbete med Ica för att bland annat ta reda på kundernas inställning till odlat kött. 2022 åt vi 23,1 kilo nötkött per person i Sverige.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=