KOMMUNALARBETAREN 27 söker Petra Lindblomhålla humöret uppe. Hon vill ju att allt ska bli bra igen. – Jag älskarmitt jobb, men jag vill inte fåmagsår, säger hon. DET HÄR ÄR berättelsen omhur skolmaten vände uppochned på ett samhälle. »Vi tänker globalt och agerar lokalt«. Orden kommer från Lycksele kommunswebbplats. Precis sommånga andra kommuner arbetar Lycksele för att bidra till att de globalamålen ska uppfyllas i till exempel Parisavtalet. Under våren fick kommunalrådet Roland Sjögren (KD) höra något som fångade hans intresse. Kostenheten hade förslag på hurman kunde göra en nymatsedel för förskolor, skolor och kommunala äldreboenden. Kockarna skulle börja tillagamaten från grunden. Dessutomskulle mycket av dagens hel- och halvfabrikat tas bort. Nu skullemåltiderna bli mer vegetariska, mer klimatvänliga och innehållamer närproducerat, till exempel älg- och renkött. – Närman från verksamheten lyfte framdessa tankar sa vi att det är jättebra. Vi vill laga och köpamermat från grunden. Vi pratade också omen ny typ av upphandling förmindre, lokala företagare, säger Roland Sjögren. HJÄRNAN BAKOMDEN nyamatsedeln var kostchefenKlaus Dudenhöfer. Personalen stöttade honom. Det gjorde även lokala politiker och tjänstemän i kommunen – somgav kostenheten grönt ljus att påbörja förändringsarbetet. Men det fanns en gnutta oro. Åtminstone hos förskolekockenAnnaÖbrand. – Visst var det jättekul att få laga nymat från grunden. Man är ju lite stoltare över att servera något somman har gjort själv. Jag är född och uppvuxen i Lycksele, men jag visste knappt hälften av alla lokala alternativ somfinns här, säger hon och tillägger: –Men jag förstod också att vissamaträtter skulle sticka i ögonen. Det visade sig att AnnaÖbrand hade rätt. Redan efter en vecka kritiserade flera barn och vårdnads- havarematen. AnnaÖbrand var beredd på åsikter, men hon hade aldrig trott attmatsedeln skulle väcka så mycket hat. Plötsligt blev det tillåtet att kalla lunchen för grismat, kattmat och vidrig. I socialamedier har vuxna Lyckselebor vid olika tillfällen skrivit att skolkockarna borde bytas ut. Ilskan stannade inte heller på nätet. För Petra Lindblomblev det en ögonöppnare när hon besökte tandläkaren. Personalen frågade vad hon jobbarmed. Svaret var inte uppskattat. – Det blev knäpptyst i rummet ochman kunde nästan ha skurit i luften. Ska jag inte längre kunna berätta vad jag jobbarmed? undrar Petra Lindblom. AnnaÖbrand går i samma tankar. Det blir alltid diskussioner och kritik omhon väl säger sanningen. Ilskan har även påverkat hennes barn. – Barnen har slutat säga varmamma jobbar. De har fått höra hur värdelösa alla skolköken är och de som jobbar i köken, säger AnnaÖbrand. Men vad är det förmat somhar väckt såmycket ilska? Bland annat linssoppamed kokosmjölk, grekiska biffar, » Jag älskar mitt jobb, men jag vill inte få magsår.« Petra Lindblom, kallskänkaMikael Ekbäck LYCKSELE På jobbet Långt ifrån alla tycker illa om den nya skolmaten. Flera elever har även sagt att den är god.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=