KOMMUNALARBETAREN 28 älgköttbullar och falafel. En del vuxna tycker att barnen behövermer kött: »Omnågon grönavågare valt att börja experimentera med skollunchen i Lycksele kommun, så är det dags att denna fråntas ansvaret för den skollunch som lagas«, skriver en anonymperson i lokaltidningen. På socialamedier skriver en del föräldrar att det visserligen är bramedmat somär lagad från grunden, men att den ser alldeles för oaptitlig ut. Samtidigt har elever i årskurs sex fattat pennan och skickat in en insändare där de beskriver attmaten är bättre än någonsin. Situationen blev somvärst i slutet av september, då Västerbottens län hade sin klimatvecka. Då satsade man extramycket på närproducerat och serverade bland annat lasagne med rotselleri, morot och picklade rotfrukter. Det var då somtallrikar ochmat började slängas på golvet, enligt personalen. DET VAR ÄVEN då som det snurrade fort i huvudet på Petra Lindblom. Det gjorde det även för Mikael Ekbäck, som är ekonomibiträde på Tannbergsskolan. Han är även skyddsombud på Kommunal lokalt. – Jag försökte förklara att klimatveckan bara är en vecka, men de jagade upp varandra. Det kändes obehagligt. Ibland känns det somatt man jobbar på Kumlaanstalten, säger han. Mikael Ekbäck är enmanmed skinn på näsan. Han har tidigare jobbat inom industrin. På den tiden tjänade han bättre, men det spelar ingen roll. Att få jobba nära eleverna är det somger honommening. Nu speglar de blå ögonen en stor sorg. Den senaste tiden har hans tålamod satts på prov. Till exempel när elever har använt nedsättande ordmot honom och kollegerna. Mikael Ekbäck kännermånga föräldrar på byn, men han tycker att det känns som att flera stöttar sina barn. – Vissa har sagt att deras barn till exempel inte äter falafel. Då kan jag svara att jag har sett din unge käka falafel, men föräldrarna säger ändå att barnen inte gör det, säger Mikael Ekbäck. Han drar ett djupt andetag. –Man är rädd för det okända, tillägger han. TILL SLUT GICK det inte längre. Stämningen var alldeles för hotfull och aggressiv. Kostchefen Klaus Dudenhöfer tog det svåra beslutet att återgå till den gamla matsedeln. – Vi satsade pengar på framtida godmiljö och hälsa, menmöttes av enmobb. Att dra tillbakamatsedeln var en ren arbetsmiljöåtgärd, säger han. Nu är den kritiseradematsedeln ettminne blott. Men kvar lämnasmedarbetaremed en sviktande självkänsla. Vilket stöd har Petra Lindblom, Mikael Ekbäck ochAnna Öbrand fått? Alla är eniga omen sak. Det är att kostchefenKlaus Dudenhöfer har fått ta den största smällen. Vissa dagar har han knappt gjort något annat än att svara på ilskna telefonsamtal från föräldrar och kommunbor. I slutet av oktober ställde han sig frågan omhan ville bo kvar i Lycksele. Nu satsar han och kommunen på att göra en omstart. – Den här gången ska det vara tydligt att det inte är verksamheten somhar bestämt allt. Det är ju ett demokratiskt beslut som har gått igenomalla stegen, säger Klaus Dudenhöfer. Kommunalrådet Roland Sjögren (KD) hållermed omdet. Nu ska kommunen införa en kostpolicy, somtydligt visar vilkamål kommunen har när det gäller skolmaten. Till exempel attman vill serveramer klimatvänligmat, såsommer vegetariskt. – Vi måste peka ut en politisk riktning för att visa att vi backar upp förändringsarbetet. Det är viktigt att det inte bara är de som lagarmaten somförstår att vi måste jobba med dessa frågor. Samhället i stort behöver få kunskapen, säger Roland Sjögren. Varför tog ni inte fram en kostpolicy från första början för att visa ert stöd? – Vi arbetademed att ta framden parallelltmed att kostchefen införde dessa förändringar. Det var nog ingen som förstod att den typen av dokument skulle behövas för det här, menmed facit i hand hade det varit bra att skynda på för personalens skull. Men det är lätt att säga nu, säger Roland Sjögren och fortsätter: – Det är djupt olyckligt att det ska vara så här. Det är taget till en nivå somär svår att förstå och omöjlig att acceptera. Vi har kontaktmed ansvariga chefer och har fått till oss att man jobbarmed anmälningar utifrån arbetsmiljöperspektivet. Sompolitiker är vi inte inne i verksamheten, men vi säkerställer att jobbet pågår. Tycker du att ni hade kunnat göra mer för att stötta dem som jobbar på golvet? – Jag tror nog att vi kunde ha gjortmer. Man kanske skulle ha gått ut och satt ned foten när stormen började, och kanske gjort ett omtag innan det gått för långt. Jag blev faktiskt chockad över proportionerna det fick. Sompolitiker känner man ett stortmisslyckande när det har gått så här långt, säger Roland Sjögren. ÅTER PÅ TANNBERGSSKOLAN. Mikael Ekbäck söker efter Petra Lindbloms blick. De nickar samstämmigt, innan de börjar berätta omframtiden. – Vi har faktiskt gått i tankarna att stänga köket, säger Mikael Ekbäck. » Vi satsade pengar på framtida god miljö och hälsa, menmöttes av en mobb.« Klaus Dudenhöfer, kostchefl På jobbet Anna Öbrand jobbar ensam i köket på en förskola. På sistone har hon saknat att ha kolleger.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=