Sugen pa mat

Järnberikad mat eller järnrik mat? Järn är ett viktigt mineral och små barn har fram till 6 månaders ålder ett förråd av järn från födelsen. Efter 6 månader är barnet i behov av järn via kosten, detta kan skapa oro för att barnet inte får i sig tillräckligt med järn. Den här oron brukar finnas både vid BLW och vid matintroduktion med skedmatning. Det är nämligen ofta svårt att få i ett barn mat, oavsett om hen äter själv eller om du som förälder matar med sked. Ett missförstånd som ofta finns vid matintroduktion är att barn har svårt att tillgodose sitt järnbe- hov via kosten och att barnet måste få järnberikad barnmat. Det är dock inte nödvändigt att ge barnet järnberikade produkter, såsom industritillverkad välling och gröt. Det går lika bra att tillgodose barnets behov av järn med järnrik mat. Det gäller dock att ha kunskap om vilka livsmedel som är järn- rika och erbjuda barnet dem. Livsmedel som är rika på järn  Blodpudding  Rött kött  Ägg  Fisk och skaldjur  Grönsaker, baljväxter, linser, nötter och frön  Havregryn  Banan  Persika Livsmedel att undvika Livsmedel som livsmedelsverket rekommenderar att man undviker det första året är:  Gröna bladgrönsaker  Grön potatis  Honung  Salt (smakprover innehållande salt går bra)  Socker och söta livsmedel  Hela nötter, torkad frukt och andra hala saker som kan fastna i halsen Sida 10

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=