Vårt Malmö 23 Vegansk "rökt lax" med cashew cream cheese 3 stora morötter Marinad: 1 dl sojasås 1 dl rapsfröolja 1 matsked rostad paprika ½ matsked krossad svartpeppar 1/2 handfull krossad tång 1 dl lönnsirap 1-2 vitlöksklyftor Juice från en citron Gör så här: Lägg marinadens ingredienser i en skål och blanda väl. Skiva morötterna tunt till långa band (gärna i mandolin men undvik för tunt eller tjockt). Lägg i en kastrull och blanchera morotsbanden genom att täcka med vatten, koka upp och låt koka i tre minuter. Kyl av morotsbanden i ett isbad innan du lägger ner banden i marinaden och varsamt masserar in såsen. Täck över med en plastfilm och lämna i rumstemperatur några timmar, skaka skålen då och då. Sätt i kylskåpet över natten. Den veganska "rökta laxen" är färdigmarinerad för servering nästa dag. Cashew cream cheese: En handfull råa cashewnötter 2 matskedar citronjuice 1 nypa salt och vitpeppar 1 matsked näringsjäst 100 ml vatten Gör så här: Lägg cashewnötterna i blöt i minst 6 timmar eller över natten. Mixa ihop nötterna med övriga ingredienser i en matberedare eller med stavmixer tills konsistensen är slät. Klar! Cashew cream cheese håller sig i kylskåpet 3–4 dagar. Servering: Bred generöst med cashew cream cheese på en rostad bagel eller rostat bröd. Lägg några morotsband ovanpå osten. Garnera gärna med lite dill från fänkål eller vanlig dill.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=