Vart Malmo nr 6 2022

24 Vårt Malmö Matstaden – Det finns en variant av dolma i alla arabiska länder. Men dess ursprung är Turkiet. Här på Botildenborg är all mat vegetarisk, men annars kan dolman innehålla kött och då oftast lamm, berättar Taghrid Musa. Dolman som hon gjort till det hållbara julbordet är en libanesisk variant som förutom grunden ris, tomat och lök, innehåller olivolja, vitlök och citron, vilket ger den en frisk och syrlig smak. Det svenska bidraget till rätten är grönkål från Botildenborgs egna odlingar. – Dolman äter vi i samband med festligheter som bröllop och födelsedagar. Vi muslimer firar ju inte den svenska julen. Det närmaste julen vi kommer i matväg är nog eid al-fitr, som är den högtid som avslutar vår fastemånad ramadan. Taghrid Musa, hennes man och fem döttrar kom till Sverige 2006. Sju år senare fick hon och hennes familj permanent uppehållstillstånd. – Hela vår familj älskar potatis. Så det och lax, som vi äter ofta, har vi tagit till oss av den svenska matkulturen. – Den ukrainska julmåltiden ska enligt tradition inledas med att man äter lite kutja i samband med att den första stjärnan dyker upp på den mörka stjärnhimlen, berättar Olha Lundgren. Då ska man veta att den ukrainska julen, som följer den ortodoxa kyrkans julianska kalender, inträder först två veckor efter den kristna julen, alltså den 6 januari. – Kutja är en gröt man äter till jul och vid begravningar. Förutom korn innehåller den vallmofrön, honung och valnötter. Rätten symboliserar välstånd, att har vi dessa ingredienser, då går det ingen nöd på oss. För mig smakar kutja barndom. Olha Lundgren kom till Sverige 1998 då hon jobbade som tolk på ett läger som hjälporganisationen Barnmissionen ordnade för Tjernobyldrabbade barn. Där träffade hon sin nuvarande man och har bott i Sverige sedan dess. – Jag gillar det mesta på det svenska julbordet, men framför allt sillen. Men först blev jag chockad över hur tung er julmat var. Olha Lundgren ska i sitt kommande projekt på Botildenborg jobba med krigsflyktingar från sitt hemland, där hon ska kartlägga deras utbildningsnivå för att kunna matcha dem rätt till rätt jobb i Sverige. Kutja 400 g hela korn 50 g malda vallmofrön 50 g honung Russin Torrostade valnötter Eventuellt torkade aprikoser Gör så här: Koka korn enligt anvisning på förpackningen. Spara lite av vattnet om det är kvar efter kokningen ifall du vill ha en blötare kutja. Blötlägg vallmofrön i kokande vatten i en halvtimme medan kornen kokar och stöt därefter i en mortel så att fröna är krossade. Blanda ihop allting. Gröten ska vara söt. Mängden russin och valnötter efter tycke och smak. Vill man ha en krämigare kutja kan man hälla på en del av det sparade vattnet så att det bildas spad. Grönkålsdolman Grönkål Ris Tomat Persilja Gräslök Mynta Citron Salt, vitpeppar, svartpeppar Olivolja Vitlök (valfritt) Gör så här: Koka grönkålen i cirka 5 minuter. Blanda övriga ingredienser i en bunke. Ta grönkålsbladen och dela av ojämna kanter. Lägg cirka "ett finger" risblandning på grönkålsbladet och rulla in. Stapla de rullade kålbladen i en större kastrull. Häll sedan i vatten i kastrullen så det täcker dolmarna. Tillsätt citron, mynta, salt och vitlök i vattnet och smaka av efter en stund. Låt koka i cirka 35 minuter. Olha Lundgren Från: Ukraina Yrke: Projektledare Taghrid Musa Från: Libanon Yrke: Kock

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=