Vart Malmo nr 6 2022

Vårt Malmö 25 Det är lätt i Malmö som är en super- internationell stad. – Enligt mig borde hummus vara en självklarhet på varje julbord. Det passar till allt, särskilt till kött som det finns så mycket av på det svenska julbordet, berättar Fadi Kalkoush som är köksmästare på Botildenborg. Denna ”hummus julspecial” med rödbetor i har inspirerats av en slags rödbetsröra som Fadi Kalkoushs mamma brukade göra i Syrien. Men tillagningstekniken har han fått från en av sina läromästare. – Tricket är att hålla hummusen riktigt kall när man lagar den. Och för att lyckas med det ska man ha is när den blandas. Då blir hummusen mer smakrik och håller dessutom längre. Det lärde jag mig en gång av min allra första kökschef. Fadi Kalkoush har jobbat som kock i hela sitt liv. 2003 lämnade han Syrien för ett köksjobb på ett femstjärnigt hotell i Dubai, och efter några år på restauranger i Schweiz, kom han till Malmö 2016. Fast den Rödbetshummus 2 stora rödbetor 350 g kokta kikärtor 125 g tahini 1 matsked salt Juice från 1 citron 1 dl rapsolja 1 vitlöksklyfta 5 iskuber Serveras med: Olivolja och pitabröd Gör så här: Koka rödbetorna i 45 minuter, låt svalna och skala. Lägg i en matbredare eller använd stavmixer och mixa en stund innan du lägger i kikärtorna tillsammans med iskuber för att hålla maskinen kall (den ska vara så kall som möjligt). Tillsätt tahini, sedan salt, citron och eventuellt lite mer is och mixa i 5–7 minuter tills allt är välblandat och hummusen slät. Tillsätt rapsoljan precis på slutet för att ge hummusen en fin färg. Fadi Kalkoush Från: Syrien Yrke: Köksmästare svenska maten kom han i kontakt med redan i Dubai. – Jag hade en svensk flickvän där som lärde mig att äta sill. Jag älskar senapssill! Min grej är ”fusion food” där man mixar matkulturen och hittar oväntade kombinationer. Det är lätt i Malmö som är en superinternationell stad.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjcwMjg=